Tuesday, August 30, 2011

10 Perkara Wajib Buat Malam Raya

 Raya dah esok. Malam nie nak buat apa. Ingat tak nak update, buka Encik Nuffnang, Terima Kasih!! Bagi saya duit raya. Hahaha.. Selamat Hari Raya! Semangat terus! Nie apa korang buat malam raya. Sepanjang 17 tahun aku hidup, aku rasa kalian buat malam nie malam raya macam nie.


  1.  Sent ucapan raya. Kad raya semakin melabuhkan tirah kemeriahannya sejajar dengan kewujudan sms, Facebook , Twitter dan blog. Macam- macam ucapan kretif. Maxis dan Celcom juga tak melupakan pengguna mereka. Semua ucap selamat hari raya.
  2.  Pergi tukar duit kecik. Duit besar yang berkepuk dalam beg duit tebal tu nampaknya bakal menjadi habuan kanak- kanak ribena yang bertandang ke rumah. Alahai, kesian.. Hahaha
  3. Keluarkan balang masukkan kuih raya. Standard la tuh. Malam raya baru nak keluarkan balang. Keluar awal- awal habis la alamatnya. Tak pun pecah sini - sana dek kerana anak- anak buah yang buas.
  4.  Mula nak masak juadah utama. Waktu nie barulah nak masak lemang la, ketupat la, rendang lah, pastu esok tak semayang raya. Penat terlentang dek kerana kalut sangat dok memasak.
  5.  Gelabah nak try make up lah, baju lah. Ish, nie mungkin jer terjadi. Mana nak tau nak try style sampin atau selendang yang baru. 
  6.  Mengemas last minit. Dah kemas hari yuh, bersepah balik. Nak tak nak kena kerah semua orang buat kerja kalut- kalut.
  7.  Pasang pelita. Dua tiga hari ni hujan. Tak boleh pasang awal- awal.
 Haihh.. Aku tulis 10, ada 8 ja.. 8 pun 8 laa... Ish. Terima kasih.
Malas Nak Komen Like Jer

Monday, August 29, 2011

Raya Pohon Kemaafaan

 Assalamualaikum. Selamat menjalani hari- hari terakhir puasa. Rasanya semua dah siap beli kelengkapan raya. Baju ratus- ratus dua tiga pasang, langsir, sofa, makanan dan duit raya. Nampaknya juga bakal merugikan golongan ibu bapa dan menguntungkan golongan anak- anak. Siapa yang kedekut. Bolehlah letak mangga 21 inci di pintu gate rumah anda.



 Raya bulan nie jatuh pada akhir bulan 8. Maksudnya awal bulan 9. Bergunung juga dosa dan kesilapan saya telah lakukan sama ada sedar atau tidak. Nampaknya di kesempatan ini, saya ingin meminta maaf. Sesiapa ingin saya menyampaikan ucapan maaf peribadi silalah datang ke rumah pakej sekali makan laksa Penang, ketupat dan duit raya bagi yang bawah umur. Tawaran baikk tak datang selalu. Jom. Serius.

 Nampaknya. Selamat hari raya. Itu sahaja. Sekian. Maaf zahir.  Dan batin. Terima kasih.
Malas Nak Komen Like Jer

Sunday, August 21, 2011

Inspirasi Yang Tak Pasti

  Assalamualaikum. Semua manusia ada inspirasi masing- masin. Kawan, musuh, guru, ibu bapa dan etc. Kadang -kala role model ni cuma random pick. Cuma sekadar ' Ish dia hebat, nak jadi macam dia lah' atau ' Kalau aku pandai macam dia kan best' Sememngnya kita perlu iinspirasi untuk berjaya. Bagi aku mudah. Tak famous pun, hakikatnya anda memang famous. Ya, anda. Haha. Tahniah. Anda berjaya buat saya stay up malam hanya untuk jadi seperti anda. Ya Smurf. Tahniah.


 Mungkin tak relevan lagi untuk saya buka mana- mana laman sosial di kala peperiksaan sudah nampak jelas di hujung mata. Tapi. Saya masih buka. Mana tahu ada pesanan atau benda menarik di wall anda. Haha. Memang jelas. Anda memang inspirasi.

 Tertarik dengan post blogger terkenal di Facebook nya '  A guy can make you think he loves you, but he really doesn’t. A girl can make you think she doesn’t love you, when she really does. ' Saya cuma cakap tertarik. Tak ada maksud selari atau sama waktu dengannya. Apa pun, terima kasih. 


 Kejayaan memang tak datang bergolek atau mengengsot atau merangkak atau lompat katak. Itu yang buat nak mencapai kejayaan itu lebih palat dari biasa tuh.

They were successful guys because they didn’t just plan things and talk themselves out of it. They planned and committed themselves to take action to see the fulfillment of their dreams. The difference between a successful person & others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather a lack of action. Remember to take action to see your dreams fulfilled. Just go out there and do what you’ve got to do. TAKE ACTION


Forget about excuses and reasons why you will fail, focus on reasons why you will succeed. Stop postponing dates into the future, don’t have excuses why today might be less important because there is no such thing in anyone’s life as an unimportant day. Everyday is a miracle and an opportunity. Seize every time you have effectively. Remember: No Action, No Success! 

Bahasa dah rojak. Sekian. Terima kasih. Dan sorry.

 
Malas Nak Komen Like Jer

Saturday, August 20, 2011

Faktor Terbaru Perempuan suka Makan

 Assalamualaikum. Selamat makan. Untuk sahur jap lagi lah. Tapi kalau anda sedang makan sekarang memang hebat lah. Perempuan memang suka makan kan? Tambah lagi waktu tension ker, badmood ker, ehem ker. Memang lah. Tapi revolusi terbaru yang menyebabkan makin ramai perempuan suka makan ialah.. Aku jer ker aku tak tau la kan. Nie hambik, 2 pencetus kemakanan kesukaan yang semakin bertambah.


Razif Hashim. Best In The World. Adus, tengok dia makan memang buat kita pegi cari makanan kat dapur lah.. Bersungguh gila.. Memanglah sedap tapi dia buat benda tu jadi 2 kali sedap. Adui comel lak tuh. Virgo, sama macam aku dan berjuta- juta orang yang lain.. Hehh? Minat lah pulak. Dulu iklan kat 8TV dia yang dok rap. Sekarang dah tak der lah. Ish.. EN Razif! Ish- ish -ish.. Ahh, yang minggu lepas yang dia datang Penang punya time tuh memang semuanya sedap lah.. Gerenti. Sebab aku dah pernah cuba. Mai Penang tak bagitau, law tau leh aku menyebuk kat tempat kejadian.



Sherson Lian. Chef yer. 5 Rencah 5 Rasa. Sempoi jer. Ingat Melayu dah cakap Melayu lancar semacam jer.. Bukan rupanyer.. Mixed. Cina and Mat Saleh. Cari lah kat blog lain dia punya bio.. Berlambak. Main pusing- pusing botol lah, labu lah.. Ish. Chef Wan tak pernah aku tengok buat gitu. Tapi of course, satu benda yang jelas tanpa perlu bersuluh, dia kiut. Ok. Kat TonTon 5 Rencah 5 Rasa duduki tempat ke 4 tau. Ai, tengok resipi ker tengok chef. ISH- ISH- ISH.

5 Rencah 5 Rasa dah habis. Jangan lupa tengok Encik Razif yang kiut dan tak kenal aku kat TV8 dalam Best In The World yer. Terima kasih.


Malas Nak Komen Like Jer

Friday, August 19, 2011

Patriotik ker Raya- o- tic?

 Assalamualaikum. Selamat makan. Malaysia memang kuat makan kan. Tak tahu lah kalau anda masih menyumbat lagi. Bulan puasa menambahkan lagi berat badan ker? Ish.

 Iklan Nuffnang dan naik. Dah pandai daftar yer. Churp Churp dah? Twitter ramai follower. Facebook ramai fans. Daftar lah. Untung- untung boleh ada duit poket sambil belajar dan berblog kan? Hey kawan, sedara, senior, jom lah  Churp Churp. 

Iklan baju raya, kasut raya makin meriah. Iklan bendera Malaysia tak tengok lagi pun. Kesian atuk- atuk kita dulu. Susah jer perjuangkan Malaysia untuk jadi macam sekarang. Kenapa semangat nie makin pudar. Tak kan aku nak semangat sorang- sorang. Nanti difikir kurang betul gamaknya di bulan puasa ni. Kita dah puasa, so raya jer lah? Merdeka? Kita pun dah merdeka kan. Macam mana?


Baru tadi sahabat saya cakap anda online. Apa lagi tunggu, saya pun teringin lah. Hampas. Busy.. Ni sebelum tuh, kenapa keluar macam ni, account aku di hack kah? Ker memang musim dia. Masuk password pun dah salah. Jahanam,
 
Your account is temporarily unavailable due to site maintenance. It should be available again within a few hours. We apologise for the inconvenience. Kenapa? Memang tak berjodoh kah? Huh. Terima kasih
Malas Nak Komen Like Jer

Thursday, August 18, 2011

Perubahan Tak Perlu Diuar- uarkan

 Assalamualaikum. Selamat hari ke- 18 Ramadhan. Bulan platform untuk perubahan. Pahala berganda. Selari dengan lapar berganda dan kerja- kerja tertangguh yang berganda. Semua tak sempurna. Mesti kurang mana- mana. Tapi bila anda berjaya berubah atau mengubah diri anda menjadi insan yang lebih baik. Tak perlulah sebarkan untuk semua friends di Facebook anda itu. Apa motif anda. Dipuji? Atau beritahu insan lain anda dah bersedia untuk menjadi seseorang yang Better than The Best.


 Jika benar anda berubah kerana Allah, biarkan ia menjadi rahsia dan sulit. Orang sekeliling pasti perasaan anda berubah. Tak perlu update status yang buat orang rasa... Ragu. Tak perlu benci orang yang menegur anda. Mereka masih sayangkan anda. Sebab itu mereka tegur. Jangan tenggelam sangat dengan dunia kekayaan dan kesenangan. Bila di alam barzakh semua sama. Jangan over, tolong. Bulan mulia kan.

   Fikir secara matang. Anda dah besar kan. Selamat merdeka. Selamat Hari Raya. Selamat Ramadhan kawan. Terima kasih.
Malas Nak Komen Like Jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...