Friday, March 16, 2012

TRASH METAL : Key D



 Assalamualaikum. Gitar memang seksi lah kan.. Sapa yang otaku yang power tahap gaban tuh memang dahagakan sesuatu yang ekstream dan mencabar demi menguji tahap kuasa Keluangmannya. Okeh, kumpulan thrash metal yang terkenal maybe Sepultra daei Brazil. Lagu-lagu nie memang susah nak main sebab tempo dia laju. Dalam kiraan 16 ke 32 lah kiranya.. Antara album yang hampir mencapi tahap sempurna maybe Arise tapi sayang kumpulan ini dah dibubarkan.

 Black Sabbath gak da menghasilkan lagu berhantu yang bertajuk 'Symptom Of The Universe'. Lagu ni sebenarnya tak der lah susah sangat tapi sebab gena kord yang sesuai lagu ni jadi lagu paling berat dalam dunia. Der gak kumpulan yang nak cari feel berat dengan cara tuning rendah dari biasa iaitu ' E ' kepada ' Eb' atau ' D'.

 Ada jugak ubah gitar tuh guna sistem 'Floyd Rose' atau bahasa Malaysia yang senang pahamnyer gear. Lagu Matellica , Sad But True dimainkan dalam key D.


  Jadik, sapa yang keliru silah ketahui tuning gitar anda salah dan silalah buang satu spring gitar anda menjadi dua kemudian buat penataan tali semula supaya dapat bermain dalam key ' D open' barulah lagu ini sempurna. Tapi kalau guna gitar tanpa spring maka kerja anda lebih mudah, anda hanya perlu beli tali yang lebih kasar. Teknik ni perlu ada kerajinan yang tinggi dah ongkos yang lebih.. SEKIAN, TERIMA KASIH.
Malas Nak Komen Like Jer

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...